Aluevaltuustossa 28.4. hyväksyttiin mm. HUS-perussopimus & perustettiin hyvinvointialuejohtajan virka

Terveisiä to 28.4. aluevaltuuston kokouksesta. Kokoonnuimme nyt jo kolmanteen kokoukseemme.

Listalla oli tärkeitä asioita kuten HUS-yhtymän perussopimuksen hyväksyminen, pelastuslaitoksen yhteistoimintasopimuksen hyväksyminen, hyvinvointialuejohtajan viran perustaminen sekä hyvinvointialueemme hallintosääntöön liittyviä kirjauksia.

HUS-perussopimuksesta käytiin pitkä ja polveileva keskustelu. Tämän sopimuksen hyväksymisen myötä olemme perustamassa 24 jäsenen HUS-kuntayhtymän tilalle neljän hyvinvointialueen ja Helsingin kaupungin HUS-yhtymän. Kyseessä on sekä rakenteellinen, että toiminnallinen uudistus. Polttavana kysymyksenä on se, miten luomme saumattomat perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palvelut Uudellamaalla.

Perussopimuksessa sovitaan keskeisistä periaatteista, kuten yhtymän ylimmistä päättävistä elimistä sekä talouden ja toiminnan suunnittelusta ja seurannasta. Tarkemmalla tasolla yhteistyöstä ja toiminnan johtamisesta sovitaan myöhemmin hyväksyttävillä HUS-järjestämissopimukella ja hallintosäännöllä. Saanemme molemmat dokumentit eteemme arvioitaviksi ja osaltamme hyväksyttäviksi vielä hyvissä ajoin ennen vuodenvaihdetta.

Eniten sopimuksessa puhutti kysymys ylimmästä päätöselimestä, eli mennäänkö yhtymävaltuustolla vai yhtymäkokouksella. Asiaa oli pohdittu perinpohjaisesti viime syksystä lähtien ja arvioitu molempien mallien plussia ja miinuksia. Asiasta oli teetätetty myös konsulttiselvitys.

Esityksenä oli, että ylin päätöselin olisi yhtymäkokous, joka selvitysten mukaan takaisi paremman omistajaohjauksen. Yhtymäkokous muodostuu perustajajäseniä edustavista viidestä jäsenestä, mutta he jokainen edustavat oman ajattelun sijaan edustamansa tahon poliittisessa päätöksenteossa annettuja linjauksia, oman alueensa asukasmäärään suhteutetulla äänivallalla.

Tästä ei kuitenkaan ollut yksimielisyyttä. Perussuomalaiset ja Vasemmisto kannattivat nykyisen kaltaista n. 50 valtuutetusta koostuvaa yhtymävaltuustomallia.

Kuitenkin aluevaltuuston enemmistö, myös koko Vihreä ryhmämme mukaan lukien, oli esitetyn yhtymäkokouksen kannalla. Jos ryhmämme ajatukset asiasta kiinnostavat tarkemmin, voitte tutustua Tiia Lintulan pitämään ryhmäpuheenvuoroon täällä.

Hyvinvointialueille siirtyvät pelastuspalvelut tullaan järjestämään yhdessä Vantaa-Keravan hyvinvointialueen kanssa Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen toimesta. Tästä asiasta laadittu yhteistoimintasopimus hyväksyttiin nyt.

Perustimme myös hyvinvointialuejohtajan viran, joka tulee hakuun elokuun alussa. Nyt väliaikaisena hyvinvointialueen johtajana toimii vuoden loppuun saakka Keusoten johtaja Pirjo Laitinen-Parkkonen.

Hallintosääntöön tehtiin muutamia muutoksia, joista manittakoon erikseen pykälä 104 lisääminen, eli niin sanotun valtuustoryhmien toimintaa tukevan ryhmärahan hyväksyminen. Hallintosääntöä tullaan käsittelemään seuraavilta osin vielä monta kertaa.

Kaiken kaikkiaan täytyy omasta puolestani sanoa, että startti on ollut vauhdikas ja mielenkiintoinen. Olemme valtavan uudistuksen äärellä, missä olemme kuitenkin muihin hyvinvointialueisiin nähden aimo harppauksia edellä kiitos Keusoten. Mutta juuri tätä muutosta varten ja alueemme etu siinä huomoiden Keusoten aikoinaan päätettiinkin pistää pystyyn.

Löydätte aluevaltuuston eistyslistat ja pöytäkirjat Keusoten sivuilta täältä: https://keuh.cloudnc.fi/fi-FI/Toimielimet/Aluevaltuusto

Aluevaltuuston kokoukset myös striimataan ja tallenteet löytyvät Keusoten Youtube-kanavalta. Tässä suora linkki viimekokoukseen: https://www.youtube.com/watch?v=QLqSRDS8_jc

Seuraava aluevaltuuston kokous on to 16.5. eli ensi viikon torstaina. Esityslistaa ei ole vielä julkaistu.

Alueterkuin, Tiia Lintula, aluevaltuutettu ja aluehallituksen jäsen, Vihreät, Järvenpää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *