Vihreiden ryhmäpuheenvuoro kaupunginvaltuustossa 9.12.2024 liittyen HSL-selvitykseen.
Vihreä valtuustoryhmä näkee, että Järvenpäällä on kaikki edellytykset kehittyä todelliseksi joukkoliikennekaupungiksi, jossa myös kevyenliikenteen edellytyksiä kohennetaan entisestään. Se, että meillä olisi yhtenäinen lippujärjestelmä sekä HSL:n kaltainen reittiopas hyödynnettävissä, lisäisi varmasti kaupungin sisäisen liikenteenkin houkuttelevuutta.
Meidän tulee tavoitella tilannetta, jossa järvenpääläiset jättävät mielellään auton kotiin ja siirtyvät juna-asemille joko joukkoliikenteen tai kevyenliikenteen turvin. Samalla kun se tekee asukkaidemme arjesta sujuvampaa, vie se meitä kaupunkina osaltaan kohti hiilineutraaliustavoitettamme vähentämällä liikenteen päästöjä.
Nyt käsiteltävänä olevan selvityksen mukaan järvenpääläisille asukkaille HSL:ään liittymisen merkittävimmät positiiviset vaikutukset ovat junaliikenteen palvelutason nousu, erityisesti ruuhkahuippujen ulkopuolella aikaisintaan syksystä 2026 alkaen sekä selkeämpi ja yhtenäisempi lippu– ja maksujärjestelmä. Myös kuukausilipputuotteet ovat HSL-jäsenkuntien asukkaille merkittävästi edullisempia kuin ei-jäsenten.
Se, että Järvenpäästä pääsisi arkisin 15 minuutin välein Helsinkiin tekisi aikatauluista stressaamisen tarpeettomaksi. Se, että kotoa voisi siirtyä samalla lipulla ensin bussiin, sitten junaan ja vielä metroon ja reitin voisi tarkistaa reittioppaasta, toisi merkittävää sujuvuuden tuntua liikkumiseen. Jo pelkästään nämä tekijät toisivat pääkaupunkiseudun lähemmäs Järvenpäätä ja Järvenpään lähemmäs pääkaupunkiseutua.
HSL-jäsenyys toisi kaupungille monia hyötyjä, mutta silti poliittinen ilmapiiri tämän kysymyksen äärellä on pidättyväinen. Se johtunee HSL-jäsenyyden hintalapusta ja haastavasta taloustilanteestamme. Koetaanko taloudelliset panostukset liittymiselle riittävän hyödyllisiksi vai ei?
Nyt tehdyn selvityksen mukaan HSL-jäsenyyden hintalappu olisi n. 1,8 miljoonaa euroa enemmän kuin joukkoliikennepanostustemme nykytilanne. Todennäköistä on, että Järvenpään kuntaosuus vielä kasvaa vuosien mittaan. Kuntaosuuden määrää vähentää kuitenkin lipputuloista saatavat eurot. Mitä houkuttelevampaa joukkoliikenteestä tehdään, sen parempi asukkaille, Järvenpäälle, HSL:lle kuin ympäristöllekin.
On myös hyvä tunnistaa ei-liittymisen hintalappu. HSL on irtisanonut Järvenpään kehyskuntasopimuksen ja monen pendelöijän kuukausilippu nousee vuodenvaihteen jälkeen jopa sadalla eurolla. Tämä nostaa kaikkien Järvenpäästä muualla työssä käyvien työmatkakuluvähennyksien määrää ja näkyy kaupungille arviolta noin puoli miljoonaa pienempinä verotuloina.
Entä millaiselta vaihtoehdolta Järvenpää näyttäytyy HSL:n kuulumattomana kaupunkina tänne muuttamista tai töihin tulemista pohtivien ihmisten silmissä? Hakeutuvatko pääkaupunkiseudulla työskentelevät asumaan Järvenpäästä edullisempien lippujen ja sujuvampien yhteyksien äärelle? Halutaanko tänne yhtä innokkaasti investoida, rakentaa ja perustaa yrityksiä olimme HSL:n jäseniä tai emme?
HSL:lle on ilmoitettu, että Järvenpää tarkastelee liittymistä tämän syksyn aikana. Suurempi yleisökin odottanee päätöstä tässä asiassa suuntaan tai toiseen. Nyt päätösesityksenä kuitenkin on, että tämä HSL-selvitys merkitään tiedoksi. Vihreän ryhmän mielestä olisi kummallista, ellei valtuusto antaisi tähän asiaan minkäänlaista poliittista ohjausta. Mikä tämän selvityksen tarkoitus on?
Kysymys Mikko Autereelle: Onko tämän selvityksen osalta käyty kahdenvälisiä neuvotteluja HSL:n kanssa? Esimerkiksi palvelutason nousu on selvityksen mukaan poimittu HSL:n talous- ja toimintasuunnitelmasta, eikö palvelutasosta siis ole neuvoteltu suoraan HSL:n kanssa?
Vihreän valtuustoryhmän makuun tässä käsiteltävänä olevassa selvityksessä on moni asia vielä liian spekulatiivisella tasolla, jotta tähän asiaan voisi ottaa lopullista kantaa puolesta tai vastaan. Tarvitsemme ainakin tarkempia laskelmia ja lupauksia liittyen kuntaosuuden määrään ja palvelutasoon.
Neuvotteluja HSL:n kanssa on jatkettava. Erityisesti uudet joukkoliikennehankkeet Vantaan ratikasta Länsimetroon nostavat infrakustannuksia ja näiden kustannusten syntymiseen ja jakautumiseen tarvitaan malttia ja oikeudenmukaisuutta.
Oman kuntataloutemme osalta viisastumme vuosi vuodelta sote-mullistuksen jälkeen. Valoa on tunnelin päässä. Yleinen taloudellinen tilanne on elpymään päin. Sen lisäksi, että pohdimme onko meillä varaa liittyä HSL:n meidän tulee myös miettiä onko meillä varaa olla liittymättä.
Strategiansa mukaan Järvenpää haluaa olla metropolialueen pohjoinen keskus. Joukkoliikenteen kehittäminen on keskeinen kysymys kaupunkimme elinvoiman vahvistamisessa sekä päästövähennystavoitteisiin yltämisessä.
Edellä mainituista syistä teemmekin seuraavanlaisen muutosesityksen päätöskohtaan:
Kaupunginvaltuusto merkitsee tehdyn selvityksen tiedoksi ja päättää, että Järvenpää jatkaa neuvotteluja HSL:n kanssa niin, että mahdollinen liittyminen HSL:een tapahtuu aikaisintaan vuoden 2027 alusta.
HSL:n kanssa tulee neuvotella erityisesti suurista infrakustannuksista, jotka uhkaavat kasvaa voimakkaasti lähivuosina.
Toivomme laajaa kannatusta tälle muutosesitykselle. Se mahdollistaa aidot neuvottelut ja mahdollisen liittymisen tarvittaessa myöhemminkin kuin 2027.