Purkuhupaisaa politikointia

(Kolumnini Keski-Uusimaa -lehdessä torstaina 9.5.2024)

Säästöjä haetaan yhä Järvenpäässä, kun jo reilut 10 vuotta jatkunut heikko taloustilanteemme ei näytä vieläkään nousun merkkejä. Palveluidemme parturointi alkaa jo näkyä ja tuntua kaupunkilaisille. Aiemmin sovittujen leikkausten lisäksi maaliskuussa valtuusto päätti miljoonien edestä monenlaisista ikävistä karsittavista investoinneista. Rytäkästä pelastettiin Mankalan koulun remontti, mutta keskeisin kouluhankkeemme, Järvenpään yhteiskoulun toinen vaihe, jäi vielä roikkumaan löysään hirteen.

JYK-hankkeen siirtämiseen liittyen oli käyty vilkasta julkista keskustelua. Kun hanketta ei saatu vähemmällä mölyllä siirrettyä neljällä vuodella eteenpäin, valtuuston enemmistö iskikin pöytään yllätyksen: Kustannusten karsimisen vuoksi haluttiin selvittää _jo hyväksytylle_ hankesuunnitelmalle vielä sittenkin vaihtoehtoisia toteutustapoja. Osa valtuutetuista kertoi puhujanpöntöstä, että Kansakoulunkadun rakennus (vanha Järvenpään Keskuskoulu) joutaisi korjaamisen sijaan purkaa. Sakset ovat passee, tosikuntapoliitikko tarttuu moukariin. Turvassa ei ole edes suojeltu rakennus.

Vuonna 1952 valmistunut Kansakoulunkadun rakennus seisoo keskellä JYK-kampusta. 70 vuotta se on siinä seissyt ja viisi vuotta sitten se sai suojelustatuksen. Sitä tai sen osaa ei saa purkaa. Rakennus on huonossa kunnossa, mutta asiantuntijoiden tekemien kattavien selvitysten mukaan se on kuitenkin korjattavissa.

JYK-kampus on suunniteltu niin, että Kansakoulunkadun rakennus korjataan hankkeen toisessa vaiheessa. Toisen vaiheen suunnitelmiin onkin uponnut aikaa toista vuotta ja rahaa yli miljoona euroa. Rakentamisen piti alkaa tänä keväänä. Kaikki oli selvää.

Kuinka kauan JYKin henkilökunnan ja oppilaiden on vielä kohtuullista odottaa koulunsa valmistumista? Nyt olemme tilanteessa, jossa toisen vaiheen toteutus odottaa alkamistaan. Osa poliitikoista on keksinyt alkaa fantasioimaan suojelumerkinnän ja Kansakoulunkadun rakennuksen purkamisella. Tämä tarkoittaisi koko hankkeen totaalista uudelleen suunnittelua. Suojelumerkinnän poistaminen on kuitenkin käytännössä vaikeaa, ellei mahdotonta. Oli niin tai näin, niin ainakin pitkä tie. Miljoonia ja aikaa palaa.

Herää kysymys millainen kaupunki me olemme, kun vatvomme keskeistä kouluhanketta edestakaisin vuosikaudet ja osoitamme piittaamattomuutta rakennustemme suojelumerkintöihin?

Julkisorganisaationa meillä on asukkaidemme hyvinvoinnin edistämisen lisäksi velvollisuus vaalia myös kulttuuria sekä sen historiaa. Korjataan siis Kansakoulunkadun rakennus osana Yhteiskoulun toista vaihetta ja aloitetaan rakentaminen pikimmiten.

Kirjoittaja on järvenpääläinen erityisope, alue- ja kaupunginvaltuutettu (vihr.) sekä kirkkovaltuutettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *