Ryhmämme pettyi vastuullisen toiminnan mittaristoon. Ehdottamamme resurssiviisaustoimenpiteiden toteutumista kootusti seuraava mittari hävisi muutamalla äänellä äänestyksen. Kaiken kukkuraksi valtuusto päätti luopua Perussuomalaisten esityksestä hiilidioksidipäästöjä seuraavasta mittarista. Alla pitämäni ryhmäpuheenvuoro ko. pykälään. Kävin myös puolustamassa co2-mittaria henkilökohtaisessa puheenvuorossani.
Arvoisa puheenjohtaja, valtuutetut, virkahenkilöt sekä järvenpääläiset
Tässä nyt olemme, Järvenpään uuden strategian hyväksymisen kalkkiviivoilla. Matka on ollut mielenkiintoinen, innostava, opettavainen ja paikoin turhauttavakin. Eli juuri sellainen, kuin pidemmät tärkeät projektit tuppaavat olemaankin. Ryhmämme haluaa kiittää kaikkia valmistelussa ja päätöksenteon eri vaiheissa mukana olleita. Hyvin me ollaan vedetty!
Kesäkuussa hyväksyimme strategiasta vision, mission, painopisteet sekä arvot. Ryhmämme on näiden osalta erittäin tyytyväinen yhdessä luotuun lopputulokseen. On aika makeaa, että Järvenpään ydintehtävä on rakentaa kaupunkia, jossa järvenpääläisellä on turvalliset juuret ja kantavat siivet. Monista muista kuntastrategioista meidät erottanee ajoissa auttamisen painopiste. Se on upea painopiste. On myös sekä viisasta, että välttämätöntä, että kaupunkistrategiassa nostamme ympäristövastuullisuuden tärkeäksi asiaksi toiminnassamme.
Se, mikä on ilahduttanut erityisesti, on ollut kuulla, että myös virkahenkilöt ovat innostuneet päätetyistä visiosta, missiosta, painopisteistä sekä arvoista. Nimittäin sen se vaatii, innostuksen, jotta strategia herää eloon ja lunastaa tavoitteensa. Virkahenkilöt ovat avainasemassa strategian jalkauttamisessa, mutta suuri on vastuu myös meillä poliittisilla päättäjillä. Olemmeko päätöksissämme uskollisia strategisille tavoitteillemme? Olemmeko oikeudenmukaisia, vastuullisia ja rohkeita?
Jotta strategian mukaista tekemistä voisi johtaa ja arvioida, tarvitsemme painopisteiden lisäksi vielä vähän selkeämpiä maaleja, eli strategisia päämääriä, sekä näille relevantteja mittareita. Niitä olemme nyt hyväksymässä. Joidenkin mittareiden tavoitetasoja hiotaan vielä tulevassa talousarviokokouksessa.
Vihreä valtuustoryhmä on erityisen tyytyväinen nyt hyväksyttävänä olevaan strategiakarttaan. Siinä esitetyt kuusi päämäärää ovat juuri sopiva määrä tavoiteltaviksi ja onnistuvat pitämään sisällään olennaisen.
Mittarien osalta emme ole kuitenkaan vielä täysin tyytyväisiä. Olemme käyttäneet ryhmässämme paljon aikaa mittarijumppaan. Välillä se on ollut aika hikistäkin. Mittarien miettiminen on työlästä, mutta innostavaakin. Vaarana on, että mopo lähtee jossain vaiheessa käsistä.
Nyt päätösesityksessä on, jos osasin oikein laskea, yhteensä 46 mittaria mittaamaan kuutta päämäärää. Vaikka mittarit ovat pääosin ihan hyviä, niitä on turhan paljon tällä lentokorkeudella, eli kaupunkistrategian tasolla.
Joukossa on kuitenkin myös yksi umpisurkea mittari, jonka poistamista tulemme ryhmänä kannattamaan. Puhun siis päämäärän “A3: Yksilöllinen huomioiminen” mittarista “Erityistä ja tehostettua tukea saavien lasten osuus yleistä tukea saavista oppilaista.” Kuulemme tämän poistamiseksi vielä viisaita sanoja valtuustoryhmä Järvenpää Plus toimesta myöhemmin.
Vihreällä valtuustoryhmällä on ratkaisu, jonka myötä mittaristo saadaan vähenemään vielä yhdellä mittarilla. Esitämme yhtä uutta mittaria korvaamaan kahta olemassa olevaa mittaria. Olemme laittaneet tämän esityksemme tiedoksi kaikille valtuutetuille lauantaina. Toivomme tukeanne.
Muutosesityksemme kuuluu seuraavasti:
Korvataan kohdan T1: Vastuullisuus ratkaisuissa mittarit “Kaupungin toiminnassa syntyvät sekajätteet” sekä “Kaupungin toiminnassa syntyvät biojätteet” mittarilla:
Valmiiksi saatettujen toimenpiteiden osuus Resurssiviisas Järvenpää -tiekartan toimenpiteistä, % (Ympäristövahti)
Tavoitetasoihin annetaan tarvittavat täsmennykset viranhaltijatyönä talousarvion yhteydessä hyväksyttäväksi.
Järvenpään tavoitteena on olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä, sekä jätteetön ja kestävän kulutuksen kaupunki viimeistään vuonna 2050.
Valtuuston marraskuussa 2019 hyväksymä, ansiokas Resurssiviisas Järvenpää -tiekartta ohjaa meitä poikkihallinnollisesti kohti vähäpäästöistä kaupunkia, jossa materiaalihukka on minimoitu, luonnonvaroja käytetään yhden maapallon rajoissa ja monimuotoinen kaupunkiluonto on turvattu jatkossakin.
Resurssiviisas Järvenpää -tiekartta sisältää yhteensä 119 erilaista toimenpidettä näihin tavoitteisiin yltääksemme. Tiekartan tavoitteita, toimenpiteitä ja niiden toteutumista voi kuka tahansa seurata varsin reaaliaikaisesti netistä löytyvästä Ympäristövahti-palvelusta.
Kaupunkistrategiatasolla Resurssiviisas Järvenpää -tiekartan toimenpiteiden mittaaminen valmiiksi saatettujen toimenpiteiden osuuden osalta olisi ryhmämme mielestä sekä tärkeää, luontevaa, että fiksua. Ja ennen kaikkea strategisten tavoitteidemme mukaista.
Kiitos.