Järvenpään asunto-ohjelman muutokset ovat poliittista poukkoilua pahimmasta päästä

(Julkaistu Keski-Uusimaa -lehden mielipideosastolla 8.12.2023)

Laura Virkkunen kuvailee mielipidekirjoituksessaan“Hallittua ja kestävää kasvua” (K-U 3.12.), miten kaupunginhallituksessa hänen tekemänsä ja hallituksen enemmistön hyväksymät muutosesitykset Järvenpään asunto-ohjelmaan tekevät kaupungistamme paremman. Todellisuudessa asiantuntijoiden arvioiden mukaan näistä merkittävimmät muutosesitykset ovat vaarallisia kaupungillemme.

Asunto-ohjelmaan esitetyt muutokset hidastavat kaupunkimme kasvua ja syventävät taloudellista ahdinkoamme. Ne asettuvat poikkiteloin vuosi sitten hyväksymämme kaupunkistrategian ja kaksi vuotta sitten lainvoiman saaneen yleiskaavamme kanssa. Mitä ihmettä?

Kaupunginhallituksessa kyseisen pykälän lopuksi kaupunginjohtajamme päätyikin jättämään eriävän mielipiteensä seuraavin perusteluin: “Esitetyn selvityksen perusteella on vaarana, ettei muutetulla asunto-ohjelmaehdotuksella tavoiteta valtuuston hyväksymiä strategisia- ja taloustavoitteita.”

Valtuuston listalla liitteenä olevan Newsecin asuntomarkkinoiden asiantuntijoiden analyysin mukaan esitetyistä muutoksista pitääkin todella olla huolissaan.

Jo pelkästään vaatimus siitä, että kerros- ja luhtitaloasuntotuotannosta enintään 30 % (virkamiehet esitti 50% kaikesta uudistuotannosta) on vuokra-asuntotuotantoa, vähentää tontteihin kohdistuvaa kysyntää ja laskee kerrostalotonttien hintoja.

Hankkeiden aloittaminen viivästyy, siirtyy tai ne jäävät toteutumatta. Mikäli kaupungin vuokra-asuntojen tarjonta ei vastaa markkinoilla olevaa kysyntää, riskinä on asukkaiden, työvoiman ja rakentamisen siirtyminen naapurikuntiin. Sitäkö hallituksen enemmistö haluaa? Mitä on tämä vuokra-asumisallergia?

Erikoinen on myös muutosesitys siitä, että kaikkien kerros- ja luhtitalokohteiden asuntojen keskipinta-alan tulee olla vähintään 53 m² /asunto. Tämä ei ole markkinaehtoinen ratkaisu, eikä varmista eri kokoisten asuntojen rakentumista. Virkamiesten esityksessä oli selkeät vaateet yksiöiden osuudesta, asuntojen keskipinta-alasta sekä kolmioiden ja sitä suurempien asuntojen osuuksista ja keskipinta-aloista. Tämä ei sopinut hallituksen enemmistölle.

Asunto-ohjelmassa oltiin jo virkavalmisteluna lisätty merkittävästi pientaloasuntotuotantoa, mutta tämä ei vielä riittänyt hallituksen enemmistölle. Pientaloasuntoja halutaan vielä enemmän sillä seurauksella että kaavoitus- ja investointiohjelmat pitäisi laittaa uusiksi.

Järvenpään asunto-ohjelma hyväksyttiin yksimielisesti kaupunkikehityslautakunnassa. Syystä tai toisesta kaupunginhallituksessa ohjelmaan haluttiin puuttua kyseenalaistamalla sekä kaupunkimme virkamiesten asiantuntemus, että ulkopuolisten asiantuntijoiden näkemykset. Arvostusta eivät saaneet myöskään yleiskaavamme ja strategiamme. Vähemmän rakentamista ja keskimäärin isompia asuntoja tarkoittaa myös asumisen hinnan, erityisesti vuokrien nousua Järvenpäässä. Todella kummallista meininkiä kaupunkimme hallituksen enemmistöltä.

Valtuusto päättää asunto-ohjelmasta ensi maanantaina. Kaupungin kehittäminen on pitkäjänteistä työtä. Kaupunkimme taloutta korjataan niin ikään pitkällä aikavälillä. Nyt nähtävillä olevalla poliittisella poukkoilulla on vakavat seuraukset.

Tiia Lintula, kaupunginvaltuutettu, Vihreän valtuustoryhmän puheenjohtaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *