Not in my joutomaa

(Kolumnini Keski-Uusimaa -lehdessä pe 10.6.2022)

Tämä viikko käynnistyi Järvenpäässä tympeästi, kun kaupunginhallitus torppasi ainutlaatuisen mahdollisuuden saada tiluksillemme suuri, uusiutuvaa energiaa tuottava aurinkopuisto.

Helen Oy oli pyytänyt saada vuokrata kaupungilta noin 21 hehtaarin kokoisen alueen aurinkopuiston rakentamista varten. Länsi-Nummenkylään pellolle ja joutomaalle kaavailtu 25 000 aurinkopaneelin puisto olisi tuottanut uusiutuvaa energiaa noin 12 000 asukkaan vuoden tarpeisiin.

Asia on nostattanut ymmärrettävästi ihmetystä, sillä nuija kopsahti tylysti ennen kuin proseduurissa päästiin selvittämään asiaa seikkaperäisemmin. Asian torppaamista on perusteltu sillä, että paikka on väärä ja paheksuttu sitä, ettei lähialueen asukkaille ole asiasta hiiskuttu. Yksi hallituksen jäsenistä kertoikin tehneensä alueella ”kenttätutkimuksia”. Itse pitäisin asiallisempana luottaa naapureiden kuuleminen virallisen prosessiin käsiin.

On tärkeää ymmärtää, että tässä kohtaa päätettävänä oli maanvuokrasopimuksen hyväksyminen. Sillä ei vielä yhden yhtä aurinkovoimalaa rakenneta. Virallinen lupaus maan vuokraamisesta olisi tarvittu, jotta hanke olisi edennyt seuraavan vaiheeseen, eli toimenpideluvan hakemiseen.

Puistolle suunniteltu alue on yleiskaavassa M-aluetta, eli maa- ja metsätalousvaltainen alue. Toimenpideluvan hakemisen yhteydessä olisi arvioitu Helenin toimittamien vaikutusten arviointien perusteella, voidaanko kaavamerkinnästä poikkeaminen tehdä vähäisenä poikkeamana, vai edellytetäänkö erillisen poikkeamisluvan hakemista. Vaikutuksia olisi arvioitu tietenkin myös lähialueen asukkaita kuulemalla ja osallistamalla.

Kaupunki olisi hyötynyt puistosta jonkin verran taloudellisesti, mahdollisesti päästölaskennallisesti sekä oman arvioni mukaan myös imagollisesti. Uusiutuville energiaratkaisuille on energiaomavaraisuuden lisäämiseksi nyt entistä enemmän kysyntää. Siksi olisi tärkeää selvittää kunnolla niiden rakentumismahdollisuudet.

On kuitenkin niin, että maanvuokrasopimuksen käsittelyn jälkeen asia ei olisi ollut enää poliitikkojen käsissä. Toimenpideluvat ja poikkeamiset käsitellään viranomaispäätöksillä. Asian torppaamiselle poliitikoilla oli siis tilaisuus nyt tai ei koskaan.

Itselleni tästä kaikesta syntyy valitettavasti vaikutelma, että arvovaltataistelu ja mutuilu selättivät tiedolla johtamisen ja virallisten prosessien mukaan toimimisen ihanteet. Kaupunginhallituksen enemmistön viesti on: not in my joutomaa.

Tiia Lintula on järvenpääläinen yrittäjä, alue- ja kaupunginvaltuutettu (vihr.) sekä aluehallituksen jäsen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *