Miksi vihreät?

Ympäristö – ihmisoikeudet – arvoliberaalius – kansainvälisyys – markkinatalous – riippumattomuus – sivistys: kulttuuri, taide, tiede, tutkimus – optimistinen ihmiskäsitys – laadukas ja maksuton koulutus – joustava ja kannustava sosiaaliturva – oikea-aikaiset sote-palvelut

Tuli tarve sanoittaa itse, millainen puolue Vihreät on ja miksi minä olen aikoinaan valinnut Vihreät poliittiseksi kodikseni. Olen ollut nyt aktiivisesti mukana puolueessa yli 14 vuotta, mutta aina äänestänyt Vihreitä. Ellei Tarja Halosen presidentiksi äänestämisiä lasketa.

Vihreät on antirasistinen puolue, joka huomioi kaikessa poliittisessa toiminnassaan tulevat sukupolvet. Teemme kovasti töitä eriarvoisuuden kitkemiseksi täällä Suomessa ja koko maailmassa. Toisinaan meitä epäillään yhden asian liikkeeksi, kun ympäristöasiat ovat meille niin keskeisiä. Tosiasiassa olemme kuitenkin kiinnostuneita etsimään kestäviä ratkaisuja hyvinvointivaltiomme kiperiin kysymyksiin laajemminkin.

Itseasiassa ensimmäiset Vihreät kansanedustajat valittiin tasan 40 vuotta sitten vuonna 1983 eduskuntaan. Silloin emme olleet vielä järjestäytynyt puolue. Tämä tapahtui virallisesti muutamaa vuotta myöhemmin vuonna 1987, kun Vihreä liitto perustettiin. Vihreän puolueen syntymisen taustalla oli useita erilaisia vaihtoehtoliikkeitä, jotka kokivat, etteivät saa ääntänsä kuuluviin perinteisten puolueiden kautta. Mukana oli ympäristöaktivisteja, naisasiaporukkaa, vammaisjärjestöjen edustajia, rauhanliikkeen edustajia, ydinvoiman vastustajia sekä erinäisiä vaihtoehtokulttuurin toimijoita.

Vihreän politiikan ytimessä on aina ollut ympäristöasiat ja tulee aina olemaan.Olemme systemaattisesti muistuttaneet ihmisiä ja muita puolueita, sekä kaikkia yhteiskunnallisia toimijoita siitä, että meillä vain tämä yksi maapallo ja upea monimuotoinen luonto, jota täytyy suojella. Meidän tulee mitoittaa kaikki inhimillinen toiminta luonnon sekä maapallon kantokykyyn, torjua ilmastonmuutosta sekä pitää mahdollisimman hyvää huolta eläimistä.

Ympäristöteemojen lisäksi Vihreiden politiikan keskeinen kivijalka on ihmisoikeuskysymykset. Ja tämä on teema, joka on itselleni erityisen merkityksellinen. Olemme tiukasti ihmisoikeuspuolue, oli sitten kyse lasten oikeuksista, naisten oikeuksista, vammaisten oikeuksista tai vaikkapa alkuperäiskansojen oikeuksista – viimeisimpänä mainittakoon saamelaisten oikeudet. Olemme aina puolustaneet tiukasti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksia ja nyt eduskuntavaaliohjelmassamme tavoittelemme karjalan kielen sekä kulttuurin elvyttämistä. Ajattelemme, että ihmisarvo on jakamaton.

Olemme myös arvoliberaalipuolue. Eli ajattelemme, että olemme ihmisinä vapaita elämään täysin omannäköistä elämää, kunhan suomme tämän saman vapauden muille ihmisille ja noudatamme yhteisesti säädettyjä lakeja. Emme saa aiheuttaa omalla toiminnallamme tuskaa, kärsimystä tai tuhoa kanssaihmisille, luonnolle tai eläimille.

Vihreät on ehdottomasti kansainvälinen puolue. Uskomme kansainvälisyyteen ja kansainväliseen yhteistyöhön. Ja nimenomaan siitä näkökulmasta, että siitä on etua meille suomalaisille sekä Suomelle. Olemme luonnollisesti EU-myönteinen puolue, mutta toki ajattelemme, että Euroopan Unionia tulee kehittää yhä demokraattisempaan, avoimempaan sekä fiksumpaan suuntaan.

Kannatamme markkinataloutta, olemme aina kannattaneet. Markkinatalouden tulee palvella ihmisten hyvinvointia sekä yhteiskunnan menestystä yleisestikin ja tämä turvataan sääntelyllä. Sääntelyllä huolehditaan erityisesti siitä, ettei mitkään markkinavoimat tuhoa meidän ympäristöämme tai polje ihmisoikeuksia. Sääntelyllä varmistetaan myös aito ja reilu kilpailu. Meidän tulee jatkuvasti kriittisesti arvioida sitä, mitä hyödykkeitä ja asioita on viisasta altistaa markkinoille ja mitä ei.

Olemme myös riippumaton puolue. Emme ole tilivelvollisia poliittisista agendoistamme millekään taustalla vaikuttavalle intressitaholle. Tämä on itseasiassa todella vapauttavaa ja arvokasta. Olemme vapaita tekemään erilaisia, uudenlaisia yhteiskunnallisia innovaatioita rakenteisiimme. Mainittakoon esimerkiksi perustulo, joka ei meille ole mikään uusi asia. Olemme ajaneet perustuloa itseasiassa yhtä kauan kuin ympäristöasioita, eli aivan puolueen perustamisesta lähtien.

Uskomme vakaasti sivistykseen. Se tarkoittaa tietenkin taiteen ja kulttuurin arvostamista niiden kaikessa monimuotoisuudessaan sekä niihin panostamista. Se tarkoittaa tieteen ja tutkimuksen arvostamista. Vihreät ajattelee, että poliittisen päätöksenteon tulee pohjautua tutkittuun tietoon. Tämän voisi kuvitella olevan itsestäänselvää, mutta näin ei aina valitettavasti ole.

Koen, että jaamme puolueena optimistisen ihmiskäsityksen. Uskomme ihmisiin ja ihmisyyteen. Uskomme, että jokainen haluaa elää hyvää elämää, pitää huolta itsestään sekä muista ja rakentaa yhteistä hyvää, kunhan tähän on annettu hyvät eväät.

Ja ne Vihreät hyvät eväät elämään ovat: maksuton ja laadukas koulutus, peruskoulu siellä yhteiskuntamme sydäninstituutiona, joustava ja kannustava sosiaaliturva sekä oikea-aikaiset sote-palvelut.

Summa summarum – hyvinvoivat ihmiset, osaavat ihmiset sekä puhdas ja monimuotoinen luonto ovat edellytykset kestävälle taloudelle.

Muun muassa näistä syistä minä valitsin aikoinaan Vihreät ja valitsen edelleen. Kannustan myös sinua valitsemaan Vihreät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *