Taloussuunnittelun oltava inhimillistä

Vastaukseni Laura Virkkuselle (PS) Keski-Uusimaa -lehdessä 11/21:

Laura Virkkunen otsikoi kirjoituksessaan (K-U 9.11.), että kaupunkimme taloussuunnittelun tulee olla ennakoitavaa. Tekstissään hän pyrki osoittamaan, toisin kuin Vihreä valtuustoryhmä asian näkee, että talousohjelmakauden viimeisille vuosille 2024 ja 2025 kaavailluista kuuden miljoonan lisäsopeutuksista ei ole järkevää luopua tässä vaiheessa.

Olen Virkkusen kanssa samaa mieltä siitä, että emme tosiaan tule saavuttamaan vielä esitetyillä laskennallisilla ylijäämillä vakavaraisen kunnan statusta. Tästä taloudellisesta suosta nouseminen näillä investointipaineilla tulee olemaan pitkä tie. Mielestäni sen tulee kuitenkin olla ennen kaikkea inhimillinen tie.

Virkkunen kirjoittaa, ettei halua edes talousohjelmassa esitetyillä luvuilla laskea Järvenpään omavaraisuusastetta, joka yritysmaailmassa on merkittävä vakavaraisuudesta kertova mittari. Kuntatodellisuus ja yritysmaailma ovat toimintalogiikoiltaan erilaiset ja sen johdosta myös taloudellisten lainalaisuuksien osalta erilaiset. Etsisin siksi analogioita yritysmaailmasta kuntatalouteen hyvin harkiten.

Kysymykset siitä, miten talouttamme tasapainotetaan, missä aikataulussa ja millä hinnalla ovat keskeisiä. Näistä soisi käytävän laajempaakin arvokeskustelua. Tasapainottamisen keinovalikoimaan kuuluu muutakin kuin leikkaukset. Periaatteellinen veronkorotusten vastustaminen ei sovellu Vihreään talousajatteluun. Sekin keino on oltava aidosti valikoimassa, jos tarkempi tilannekuva säästöjen vaikutuksista palvelutasoon ja lasten ja nuorten hyvinvointiin sitä vaatii. Omassa ajatusmaailmassani kuntatalouden tulee palvella hyvinvointia, eikä toisinpäin.

Toisin kuin Virkkunen, pidän näinä epävarmuuden aikoina palvelualueita kohtaan nimenomaan epäreiluna alkaa nyt etsittämään miljoonasäästöjä parin vuoden päähän, kun vielä parina edellisenä vuotena annettujen säästötavoitteidenkin saavuttamisen kanssa on ilmiselviä haasteita.

Arvelen, että palvelualueille olisi juuri nyt lisäsäästöjen miettimisen sijaan mieluisampaa yrittää tunnistaa koronan tuomat vauriot, kehittää niihin vaikuttavia ratkaisuja, saada uskoa tulevaan ja palvelut rullaamaan.

Tiia Lintula Kaupunginvaltuutettu Valtuustoryhmän pj (vihr.) Järvenpää

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *